ENERGETIKAI TANÚSÍTVÁNY
Kaposvár

Az ingatlanok energetikai minősítése

Lehetséges minősítések

Az elérhető minősítéseket egy 12 osztályból álló referencia skála tartalmazza (lásd jobb oldal), a betűjelzés AA"+ tól JJ-ig terjedhet. Kiemelt jelentősége van a „BB követelménynek megfelelő” kategóriának, ez a minősítés lesz az új épületekre előírt minimálisan elérendő szint. Használt ingatlanoknál nincs kötelezően elérendő minimum, bármilyen energiaosztályt kaphat az épület.

A Somogy megyei ingatlanok energetikai megoszlása

A Somogy megyében 2014-ig kiadott energetikai tanúsítványok eloszlása

A fenti ábrán a Somogy megyében 2016-ban elkészített tanúsítványokban kiadott energetikai minősítések olvashatók le.

Hőkamerás vizsgálat

A hőkamerás vizsgálat a szerkezetek hőveszteségének mérésére szolgál. A hőkamerás vizsgálat csak kellően nagy külső és belső tér közötti hőmérsékletkülönbség esetén végezhető el, a téli idényben. A tanúsításnak nem része a vizsgálat. Az építési periódusból és a szerkezetek vastagságából nagy biztonsággal azonosíthatóak a felhasznált építőanyagok, így a termográfiás mérést csak külön megrendelés esetén végezzük.

Új épület építéséhez

Új épület használatbavételi bejelentéséhez is kötelező elkészíteni a tanúsítványt. Az energetikai számítást ilyenkor a tervek alapján kell elkészítenünk, a kért dokumentumokat személyesen egyeztetjük, de a felelős műszaki vezető nyilatkozatára, és az engedélyezési tervekre mindenképp mindenképp szükség lesz.

Hitelesítő kód a tanúsítványban

A tanúsítvány hitelesnek akkor minősül, ha el van látva az egyedi „HET” számmal. A mérnök feladata feltölteni az Országos Építésügyi Nyilvántartásba a számítást, ahol egy egyedi kód kerül rá. Ez alapján ellenőrizhető és visszakereshető minden minősítés, ami 2013. január 9. óta készült.

Az egységes kinézetű összefoglaló lapon a kód mellett megtaláljuk az ingatlan, a megbízó és a tanúsító adatait, valamint a számítások összefoglaló eredményeit. Az ezt követő kalkulációs fejezet tartalmaz minden olyan műszaki adatot, ami alapján ki lett adva a besorolási osztály.

© 2020 Minden jog fenntartva. www.tanusitvany-kaposvar.hu