Energetikai minősítés

energiaosztályok a hiteles tanúsítványban

Információk ikon

Lehetséges minősítések

Az elérhető energetikai minősítéseket egy 12 osztályból álló referencia skála tartalmazza. A kiadható betűjelzés „AA++" és „JJ" között lehet. Kiemelt jelentősége van a „BB követelménynek megfelelő” kategóriának, ez a minősítés 2021-től az újonnan épülő épületekre (a használatbavételhez) előírt minimálisan elérendő osztály. Használt ingatlanoknál nincs kötelezően elérendő minimum, bármilyen besorolást kaphat az épület.

Minősítések ikon

Az ingatlanok energetikai megoszlása

Az alábbi ábrán a Magyarországon a közelmúltban készített energetikai tanúsítványokban kiadott besorolások láthatók.

A közelmúltban kiadott energetikai besorolások ábrája.

Hőkamerás vizsgálat

Az energetikai tanúsításnak nem része a hőkamerás vizsgálat. A vizsgálat csak kellően nagy (külső és belső tér közötti) hőmérséklet-különbség esetén végezhető el, kizárólag a téli (fűtési) idényben.

Új épület építéséhez

Új épület használatbavételi bejelentéséhez is kötelező elkészíteni a tanúsítványt. Az energetikai számítást ilyenkor a tervek alapján kell elkészítenünk, a kért dokumentumokat személyesen egyeztetjük, de a felelős műszaki vezető nyilatkozatára és az engedélyezési tervekre mindenképp szükség lesz.

Hitelesítő (HET) kód a tanúsítványban

Az energetikai tanúsítvány hitelesnek akkor minősül, ha el van látva az egyedi „HET” számmal. A mérnök feladata feltölteni az Országos Építésügyi Nyilvántartásba a számítást, ahol egy egyedi kód kerül rá. Ez alapján ellenőrizhető és visszakereshető minden minősítés, ami 2013. január 9-e óta készült.

Az egységes kinézetű összefoglaló lapon a HET szám mellett megtaláljuk az ingatlan, a megbízó és a tanúsító adatait, valamint a számítások összefoglaló eredményeit. Az ezt követő kalkulációs fejezet tartalmaz minden olyan műszaki adatot, ami alapján ki lett adva a besorolási osztály.

Mire van szükségünk a munkához?

A megrendelés rögzítéséhez az ingatlan címére van szükségünk. A tanúsítvány kiállításához a helyrajzi számra is szükségünk lesz (ezt a tulajdoni lapon, vagy az adásvételi szerződésben találják meg). A helyszíni felmérést az ár tartalmazza, ezért a fenti adatokon kívül nem kérünk semmi mást a munkához. Ha esetleg az eredeti építészeti tervrajz megvan az épületről, ezt szeretnénk megtekinteni.