Energetikai tanúsítvány

és a rendeleti szabályok

Jogszabályok a tanúsítványról ikon

Energetikai tanúsítvány

Az energetikai tanúsítvány az épületet energiahatékonysági szempontból értékelő szakvélemény, amelynek célja, hogy egy egyszerűen értelmezhető eszközzel segítse a vásárlókat a számukra megfelelő ingatlan kiválasztásában. A 176/2008. (VI. 30.) Kormányrendelet szabályai szerint tanúsítást kell végezni új épület építésekor (használatbavételhez), meglévő épület (lakás) ellenérték fejében történő tulajdon-átruházása esetén. Bérbeadás esetén, a 2016. január 1-ét követően megkötött bérleti szerződésekhez kell tanúsítványt kiállítani.

A tanúsítás célja

A vevő érdeke még a vásárlás előtt megtudni az ingatlan energiahatékonyságának mértékét. A tanúsítási koncepció célja tulajdonképpen a vevők informálása, és indirekt módon annak elősegítése, hogy a magasabb energiahatékonyságú épületek kelendőbbek legyenek az ingatlanpiacon. Ha a minősítés figyelembevétele elterjedtté válik, ez elő fogja segíteni a környezetvédelmet, mert a tulajdonosokat motiválja azoknak a beruházásoknak az elvégzésére, amellyel javítható a besorolási osztály. Ez jelenleg csak igen korlátozottan valósul meg, és inkább csak a fővárosi ingatlanpiacon.

A kötelező rendelet

A jogszabály rendelkezései szerint eladás esetén az adásvételi szerződésben fel kell tüntetni az energiatanúsítvány azonosító sorszámát és egy nyilatkozatot, amelyben a vevő elismeri, hogy a szakvéleményt vagy annak másolatát átvette az eladótól. A vonatkozó rendelet a már említett 176/2008. (VI. 30.)-as számú, amelyet érdemes lehet megtekinteni részletesebben is, ugyanis itt van szabályozva minden kötelező előírás.

Az energiatanúsítvány első lapja

Tartalma

Az energetikai tanúsítvány három fő részből áll. Az első rész egy összefoglaló lap, ami tartalmazza az ingatlan azonosító adatait, a megrendelő adatait és a kapott minősítést. A következő rész a kalkulációs fejezet, amiben dokumentálva van minden számítás az épületről. Az utolsó fejezet a javaslatok, amiben megtaláljuk, hogy milyen korszerűsítésekkel lehet csökkenteni az épület energiafelhasználását.

Javaslati rész

Minden energiatanúsítvány tartalmaz egy javaslati részt, melyet a felmért műszaki információk és elvégzett számítások alapján állítunk össze. Itt írjuk le azokat a lehetséges fejlesztési beruházásokat (pl.: nyílászáró csere, szigetelés stb.), melyekkel magasabb energiaosztályt érhet el az épület, és mindezt lehetőség szerint alacsony költségek mellett.

Csak jogosultsággal rendelkező mérnök készítheti el

A hiteles energetikai tanúsítványt kizárólag megfelelő jogosultsággal rendelkező mérnök készítheti el. A Magyar Mérnöki, illetve Építész Kamara névjegyzékeiben szereplő vállalkozó végezhet energetikai tanúsítást. A névjegyzékbe kerülés feltétele a sikeres jogosultsági vizsga, a megfelelő szakirányú végzettség (pl. építész, gépész) és a megfelelő szakmai tapasztalat. A mérnök kamarai számát érdemes ellenőrizni.

Az energetikai tanúsítvány érvényességi ideje 10 év

Az energetikai tanúsítvány tíz évig érvényes. A minősítést 10 éven belül korlátozás nélkül fel lehet használni, akár több adásvétel során is. Akkor van csak szükség új energiatanúsítványra, ha az ingatlant időközben átépítik, átalakítják, korszerűsítik.

Jó tudni: nem kötelező tanúsítvánnyal rendelkezni