ENERGETIKAI TANÚSÍTVÁNY
Kaposvár

Energetikai tanúsítvány és a rendeleti szabályok

Energetikai tanúsítvány

Az energetikai tanúsítvány az épületet energiahatékonysági szempontból értékelő szakvélemény, amelynek célja, hogy egy egyszerűen értelmezhető eszközzel segítse a vásárlókat a számukra megfelelő ingatlan kiválasztásában. A 176/2008. (VI. 30.) Kormányrendelet szabályai szerint tanúsítást kell végezni új épület építésekor (használatbavételhez); meglévő épület (lakás) ellenérték fejében történő tulajdon-átruházása esetén. Bérbeadás esetén, a 2016. január 1-ét követően megkötött bérleti szerződésekhez kell tanúsítványt kiállítani.

A kötelező rendelet

A jogszabály rendelkezései szerint eladás esetén az adásvételi szerződésben fel kell tüntetni az energiatanúsítvány azonosító sorszámát, és egy nyilatkozatot, amelyben a vevő elismeri, hogy a szakvéleményt, vagy annak másolatát átvette az eladótól. A vonatkozó rendelet a már említett 176/2008. (VI. 30.)-as számú, amelyet érdemes lehet megtekinteni részletesebben is, ugyanis itt van szabályozva minden kötelező előírás.

Milyen dokumentumokra van szükségünk?

Az ingatlan címén kívül a helyrajzi számára van szükségünk (ezt a tulajdoni lapon, vagy az adásvételi szerződésben találják meg).
A helyszíni felmérést az ár tartalmazza, ezért a címadatokon kívül nem kérünk semmi mást a munkához. Ha azonban az eredeti építészeti tervrajz megvan az épületről, ezt szeretnénk megtekinteni.

Csak mérnök készítheti el

Csak megfelelő jogosultsággal rendelkező mérnök készítheti el. A Magyar Mérnöki és Építész Kamara névjegyzékében szereplő vállalkozó végezhet energetikai tanúsítást. A névjegyzékbe kerülés feltétele a sikeres jogosultsági vizsga, a megfelelő szakirányú végzettség (pl. építész, gépész), és a megfelelő szakmai tapasztalat. A mérnök kamarai számát érdemes ellenőrizni.

A tanúsítás célja

A vevő érdeke még a vásárlás előtt megtudni az ingatlan energiahatékonyságának mértékét. A tanúsítási koncepció célja tulajdonképpen a vevők informálása, és indirekt módon annak elősegítése, hogy a magasabb energiahatékonyságú épületek kelendőbbek legyenek az ingatlanpiacon. Ha a minősítés figyelembevétele elterjedtté válik, ez elő fogja segíteni a környezetvédelmet, mert a tulajdonosokat motiválja azoknak a beruházásoknak az elvégzésére, amellyel javítható a besorolási osztály. Ez jelenleg csak igen korlátozottan valósul meg, és csak a kifinomultabb (például a fővárosi) ingatlanpiacokon.

Az energiatanúsítvány érvényességi ideje

Az energiatanúsítvány tíz évig érvényes. A minősítést újra el kell készíteni, ha esetleg ez alatt az idő alatt a rendeletben meghatározott követelményérték szigorodik, vagy az ingatlant átépítik, átalakítják.

Tartalma

Az első rész egy összefoglaló lap, ami tartalmazza az ingatlan azonosító adatait, a megrendelő adatait, és a kapott minősítést. A következő rész a kalkulációs fejezet, amiben dokumentálva van minden számítás az épületről. Az utolsó fejezet a javaslatok, amiben megtaláljuk, hogy milyen korszerűsítésekkel lehet csökkenteni az épület energiafelhasználását.

Javaslati rész

Minden energiatanúsítvány tartalmazza a javaslati részt, melyet kötelező a tanúsítónak mellékelnie. Itt írjuk le azokat a lehetséges fejlesztési beruházásokat (pl.: nyílászáró csere, szigetelés stb.) melyekkel magasabb energiaosztályt érhet el épületünk, és mindezt lehetőség szerint alacsony költségek mellett.

Figyelem: nem kötelező tanúsítvánnyal rendelkezni

© 2020 Minden jog fenntartva. www.tanusitvany-kaposvar.hu